Per Gillbrand konstruerade den unika SAAB-motorn. (Foto: PrB)

Veckomagasin 2004-07-18

Sverige i kamp om världens kraftfullaste partikelaccelerator.Västvärldens oönskade kvicksilver hamnar i utvecklingsländer. SAAB-motorn med variabel kompression nu på Linköpings universitet. Tyska renhetslagen för öl.

Överblivet kvicksilver skeppas till utvecklingsländer

Samtidigt som kvicksilveranvändningen minskar i västvärlden så ökar den i många av världens utvecklingsländer. Västindustrins pågående teknikskifte gör att tusentals ton kvicksilver blir över - bara här i Europa. Men istället för att ta hand om det avfallet har industrin ordnat ett avtal med världens största kvicksilvergruva Almadén i Spanien. De säljer kvicksilvret vidare billigt till utvecklingsländerna. Växande industrinationer som Indien och Kina är i dag de länder som enskilt släpper ut mest kvicksilver i världen.

Forskningspengar till bilmotor

När SAAB presenterade bilmotorn med variabel kompression för fyra år sen så såg det faktiskt ut som dom hade lyckats med tricket att göra två motorer i en. Sen har det varit tyst om den här motorn där kompressionen och trycket i cylindrarna ändras beroende på hur hårt man trampar på gasen. Men nu har den dykt upp på dom tekniska högskolorna i Stockholm, Lund och Linköping - å på avdelningen för fordonssystem vid Linköpings universitet så fick man nyligen 1,6 miljoner kronor för att forska vidare på motorn med variabel kompression.

Böcker för barn om djur och natur

Hasse Jansson: Björnen, Rabén & Sjögren. Elander, Widstran och Lewenhaupt: Den lilla boken om björnen, Richters. Anna Roos: Daniel och sälarna, Natur och kultur. Källman, Jäger: Första överlevnadsboken, Ica-förlaget. Wänblad, Wirsén m fl: Rut och Knut tittar ut på... Rabén & Sjögren.

Nyhetssammanfattning

Varje år får nästan en person av hundra benbrott på grund av benskörhet. Det är något som kostar samhället tre och en halv miljarder kronor varje år. Om man skulle upptäcka det här vid ett tidigare stadium skulle man kunna spara både pengar och mänskligt lidande, menar forskare vid Malmö högskola, som håller på att utveckla en metod att upptäcka benskörhet genom tandröntgen. I tandröntgen ser man enkelt benskörhet, antingen med blotta ögat på röntgenbilden, eller också genom att analysera bilderna i en dator.

Sverige är det elfte bästa forskningslandet, enligt den mycket ansedda tidskriften Nature. Samtidigt så finns det siffror i Natures sammanställning som antyder att vår forskning blir mindre och mindre uppmärksammad i världen, vilket i längden kan få till följd att vi tappar vår höga placering.

Koldioxiden i atmosfären kan komma att öka, då haven blir surare. De senaste 200 åren har världshaven tagit hand om nästan hälften av den koldioxid som vi människor har släppt ut i atmosfären. Men nu visar en internationell studie att haven inte klarar av mer. De får lågt pH av koldioxiden, vilket gör att det blir svårare att ta hand om koldioxiden, vilket i sin tur påskyndar växthuseffekten.

Lund vill ha partikelaccelerator

Världens kraftfullaste partikelaccelerator, ESS eller European Spallation Source, kan komma att hamna i Lund. Anläggningen är tänkt att bli en 600 meter lång tunnel där protoner accelereras till nästan ljusets hastighet, allt för att i slutänden hjälpa till att studera egenskaperna hos olika material. Sverige är ett av flera europeiska länder som konkurrerar om att få vara värd för en sådan anläggning. Ett viktigt steg togs nyligen då regeringen utsedde före detta finansministern Allan Larsson att se om det är ekonomiskt möjligt för Sverige att ro hem det här projektet, ett projekt som kommer att kosta ungefär lika mycket som Öresundsbron. Vetenskapsradion frågade Allan Larsson om hans syn på sitt uppdrag.

Webbtips om anatomisida

Veckans webbtips kommer denna gång från våra brittiska kollegor på BBC och handlar om människokroppen. Styr man webbläsaren till www.bbc.co.uk/science/humanbody hittar man en massa interaktiva små spel där man till exempel ska bygga ihop ett skelett, placera organ på rätt ställe i kroppen eller gissa vilka leenden som är äkta och vilka som är falska. Korta pedagogiska texter hjälper besökarna att bli lite klokare och vill man så finns det även längre och mer ingående texter att läsa på sajten.

Lyssnarfrågan

Vad är bakgrunden till den tyska renhetslagen för öl? Det undrar Leif Berggren och vi vände oss till ”öldoktorn” Hans Nordlöv för att få svar: Det var en bayersk furste som införde lagen att öl endast får bryggas av malt, humle och vatten år 1516. Ett skäl var att det förekom en del fusk eftersom de riktiga råvarorna kunde vara dyra och svåra att få tag i. Ett annat skäl sägs vara att fursten beskattade råvarorna och tjänade en hacka på renhetslagen. När Tyskland gick med i EU ansågs renhetslagen vara ett handelshinder och den slutade gälla 1998.

Vinnande vetande

Förr-förra veckans svar - 27 grader C. Den uppgiften är svår att verifiera,  däremot finns en termoneutral zon för  människan som ligger mellan 25 och 26 grader, där man vid 50% luftfuktighet och i vila gör av med minst energi på att hålla sig varm eller kall med lätt klädsel. De 27 graderna passar om vi tar av oss kläderna och därefter ger veckans pris till Ida Spång Rosén i Göteborg. Veckans fråga avhandlar en litterär figur, en rödhårig yrhätta och hennes författare; frågan är var både hon och författaren hade sin hemvist - det var på en ö, och det var snarare 100 än 50 år sedan...

Varför finns det så många olika former på pupiller?

På tioarmade bläckfiskar, plattfiskar eller rockor kan de likna ett V, U eller W. Även kameler har märkligt formade pupiller som är avlånga med en del av iris som går ner och skymmer på mitten. Orsaken är att de är mest intresserade av att kunna se bra i alla olika riktningar längs horisonten, berättar zoologiprofessorn Dan-Eric Larsson. Pupillformen påverkas också av att det mesta av solljuset kommer uppifrån. Då slipper djuren få ljuset direkt in i ögonen om pupillen formad på det här sättet. Rovdjur däremot, har ofta  pupiller som är avlånga på höjden istället, som en spalt. Det beror på att de är nattaktiva och behöver kunna öppna och stänga pupillen så effektivt som möjligt och då jobbar de små musklerna bäst med en spaltform. Sedan finns det många andra sorters pupillformer, men varför vet forskarna ännu inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista