Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Självmordsrisk kan förutsägas med ny metod

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 06.00
Hyporeaktiva mer självmordsbenägna
(1:39 min)
Deprimerade som är hyporeaktiva löper större självmordsrisk. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Ett instrument som mäter oförmågan att reagera på omvärlden kan göra det lättare att förstå vilka deprimerade som är självmordsbenägna.

Varje år begår omkring 1 500 personer i Sverige självmord och oftast är det kopplat till depression. Hittills har det varit svårt att förutsäga vilka patienter med depression som löper störst risk att ta sitt liv, men nu finns en möjlig mätmetod för att kunna förutse hög risk för självmordsbenägenhet. Det handlar om ett samband mellan självmordsrisk och en biologisk oförmåga att reagera på omvärlden, så kallad hyporeaktivitet.

– För de personer som har den här egenskapen, eller bristen på reaktioner, blir det mycket lättare att ta sitt liv, eftersom de är biologiskt oförmögna att reagera med intresse för livet runtom, säger Lars Håkan Thorell, professor i exprimentell psykiatri, som har forskat på den nya mätmetoden.

Under 25 års forskning har mer än åttahundra personer följts under depressionstiden. Resultatet är att 97 procent av dem som tog sitt liv var hyporeaktiva. Thorell har utvecklat ett litet mätinstrument, som ser ut som ett svart glasögonfodral. Instrumentet kan mäta hyporeaktiviteten.

Den som får diagnosen hyporeaktivitet saknar normala reaktioner av intresse för förändringar i omvärlden. Det kan till exempel röra sig om hur en ljudsignal mottas. Medan en normal person håller sig nyfiken under tio till tolv upprepade signaler, tappar en hyporeaktiv intresset efter bara en eller två signaler.

Eftersom ett tiotal tidigare studier stöder resultaten, hoppas Lars Håkan Thorell att det kommer bli en etablerad mätmetod inom psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".