Trettonåringar mognare än vi tror

Trettonåringar kan vara lite mognare än man tidigare trott. Anledningen är att de använder en annan del av hjärnan för impulskontroll än vuxna 

Barn utvecklar ett hittills okänt sätt att kontrollera sina känslor och impulser under åren närmast före tonåren, visar amerikansk forskning.

Utvecklingen sker i den del av hjärnan som man hittills trott har snarast den motsatta funktionen.

-Det finns ett visst belägg för att det kanske är så att de har lite högre mognadsgrad än man har tänkt sig tidigare. Nu har de alltså ett instrument till som arbetar lite i den här riktningen att påverka de känslomässiga aspekterna av en tonårings liv, säger Åke Pålshammar som är neuropsykolog vid Uppsala universitet.

Området som det handlar om är ventrala striatum, en del av hjärnan som annars förknippas med handling, känslor och belöning - ett slags hjärnans gaspedal om man så vill.

Forskarna undersökte en grupp tioåringar  och tittade på hjärnans aktivitet  samt  visade bilder och ställde frågor om grupptryck från kompisar. Sen gjorde de samma sak när barnen hade blivit tretton år gamla. Då kunde man se att under de här tre åren så utvecklade de flesta barnen en förmåga att också använda den här gaspedalen som broms! Alltså för att tygla starka impulser och tänka efter innan de dras med och gör något ogenomtänkt.

– Det ser ut som om det här området också har en annan funktion, nämligen att just hjälpa till att hålla ordning på de nu väldigt kraftfulla känslorna som ofta uppstår i tonåren, och därmed en broms eller kontrollinstans ytterligare, säger Åke Pålshammar

Fotbromsen kan vi kalla det vanliga sättet att tygla känslor och kontrollera beteendet. Det sker i pannloberna. Den här nyupptäckta funktionen är snarare en handbroms, ett extra verktyg . För fortfarande gäller huvudregeln att riktigt redo att stå emot blir man först i 20-25-årsåldern. För det stora jobbet att tygla känslor och kontrollera beteendet sker fortfarande i pannloberna.

– Tonåringen är den som lätt lätt blir ska vi säga förledd, konstaterar professor Åke Pålshammar.

Studien omfattar 24 flickor och 14 pojkar, något som kan ha bidragit till att förbättra resultatet lite eftersom flickor mognar något tidigare.

Referens: Pfeifer, J.H. et al. Entering adolescence: resistance to peer influence, risky behavior, and neural changes in emotion reactivity. Neuron 69, 1029-1036, March 10, 2011. DOI 10.1016/j.neuron.2011.02.019)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".