Duschrobot kan göra sjuka mer självständiga

1:05 min

Snart kan det bli möjligt för äldre och sjuka att sköta sin hygien utan vårdpersonal med hjälp av en ny japansk uppfinning. Den som ska duschas lägger sig i en kabin och blir tvättad av duschroboten, som anpassar strålarna efter personens form och storlek, helt utan hjälp från vårdpersonal.

– Robotar kan göra människorna självständigare, säger Anders Billesø Beck, som är robotforskare på danska Teknologisk Institut.

Han ska nu undersöka hur duschroboten, som är utvecklad i Japan, kan användas på äldreboenden i Danmark. Redan idag använder den danska äldrevården speciella toalettstolar som tvättar den som inte klarar att torka sig själv efter toalettbesöket och det fungerar väldigt väl, enligt Anders Billesø Beck. Han tror att robotar i vården kan bidra till lösningen på att en växande andel äldre och sjuka ska tas hand av ett färre antal vårdare.

Men kan det inte kännas opersonligt, att låta maskiner sköta vård av människor?

– Du och jag, som inte har några fysiska handikapp, vi tycker ju inte att det är opersonligt att vi går själva på toaletten, och när man blir äldre vill man ju också gå själv på toaletten, hellre än att vänta på att någon annan ska gå på toaletten med dig, säger Anders Billesø Beck.

Vetenskapsradion
hanna.westerlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista