Europeiskt forskningsråd viktigt för Sverige

Svenska forskare kommer att tjäna på ett nytt europeiskt forskningsråd. Ett forskningsråd som ska dela ut pengar enligt helt nya principer - mest pengar till bäst projekt. Det menar Dan Brändström som är sekreterare i den europeiska expertgrupp som arbetar med att få igenom ett sånt här forskningsråd.

Ett gemensamt europeiskt forskningsråd är tänkt att dela ut pengar till grundforskning, alltså den mer förutsättningslösa forskningen - jämför med den tillämpade, där man strävar efter att nå speciella resultat och produkter.

Men det är inte alla forskargrupper som kommer att få pengar från det det här forskningsrådet. Det är bara de som är bäst, eller de med bäst förutsättningar att lyckas som ska få pengar.

Forskningsrådets förespråkare menar att det vore ett bättre system än det som gäller i dag, då man också tar geografisk och politisk hänsyn.

Som vetenskapsradion tidigare har rapporterat diskuteras nu det här förslaget om ett gemensamt forskningsråd i EU-komissionen.

Forskningskommisionären, Phillippe Busquin, har verkat klart positiv till det hela. Men han kommer att avgå som kommisionär i höst. Vad som händer med forskningsrådet då vet ingen.

Men om forskningsrådet inte blir av, ser åtminstone Dan Brändström en mörk forskningsframtid i Europa.

– Långsiktigt kommer det medföra att forskarna lämnar europa. Det är redan många forskare med europeisk bakgrud som har fått nobelpris men som verksamma i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".