1 av 2
Rödhake ringmärks. Foto: Per Helgesson/Sveriges Radio
2 av 2
Ringmärkt rödhake Foto: Per Helgesson/Sveriges Radio

Svenska ringmärkare ska utbilda kineser

Sverige är världsbäst på att ringmärka fåglar, och idag reser en grupp svenska ringmärkare till Kina för att utbilda kinesiska ringmärkare. Att ringmärka och studera fåglar kan ge kunskaper inte bara om fåglarnas flyttningsmönster, utan även om miljöns tillstånd.

– Vi firar hundraårsjubileum i år medan den kinesiska ringmärkningen startade strax efter 1980, så de är ganska nya på det, berättar Thord Fransson, ansvarig för ringmärkningscentralen på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och en av de som sätter sig på planet i eftermiddag.

De svenska ringmärkarna ska under våren bland annat lära kineserna att bli bättre på att åldersbestämma fåglar med hjälp av fjädrarna, och att könsbestämma dem.

Dessutom handlar det om att standardisera metoderna, att alltid fånga in fåglarna på samma ställen och göra på samma sätt, så att man får långa serier som går att jämföra. I Sverige är vi världsbäst på det. På Ottenby fågelstation har man gjort på exakt samma sätt, med fångstnät på samma ställen sen 1970-talet, och på så gott som samma sätt ändå sen 1940-talet.

För fågelmärkningen är ett viktigt redskap, inte bara för forskare som vill lära sig mer om fåglars vanor, utan också för att tidigt kunna se förändringar i miljön. Fåglar är känsliga och om vissa arter blir mer sällsynta eller får färre ungar har det till exempel ofta med miljöförändringar att göra, berättar Thord Fransson.

– Vi gör ju så också i Sverige, använder fåglar som en indikator på hur det står till i miljön. Genom att följa förändringar och även reproduktion kan man få en uppfattning om tillståndet i naturen och hur miljön mår.

Hör mer om ringmärkning och fåglar i , på lördag klockan 12.03, i P4.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".