Lyckades göra nya blodkärl som håller

Hoppet ökar nu om att kunna tillverka nya och hållbara blodkärl som ersätter dem som skadats vid en hjärtinfarkt.

Kanadensiska forskare har lyckats få nya blodkärl hos möss att hålla i över ett år. Dessutom har de nya kärlen fått de muskler som behövs för att kunna pumpa ut lagom mycket blod i vävnaderna.

Inte alla som drabbas av hjärtinfarkt eller stroke kan bli hjälpta av bypass-operationer eller ballongvidgning.

Men nu ser det ut att bli lättare att hjälpa dem på ett annat sätt, genom att tillverka nya blodkärl som kan försörja den vävnad som drabbats av syrebrist.

Tidigare försök att skapa nya blodkärl har ofta inte lyckats så bra.

Men det kanadensiska forskarlaget höjde blicken från själva blodkärlens väggar och fokuserade i stället på de stödjande väggar som skyddar blodkärlen - och genast gick det bättre.

Genom att tillsätta ett särskilt ämne, en tillväxtfaktor för fibroblaster, FGF9, lyckades man få de nya blodkärlen hos möss att hålla i över ett år. Tidigare har de ofta har lösts upp och försvunnit efter ett tag.

Med hjälp av tillsatsen fick de nya blodkärlen till och med muskler, så att de kunde pumpa ut rätt mängd blod i vävnaderna.

Nu hoppas forskarna att det nya tänkesättet ska leda fram till bättre metoder för att återskapa skadade blodkärl, vilket på sikt kan bli till hjälp för hjärt- och kärlsjuka människor.

Referens
Frontini, J. Et al: Fibroblast growth factor 9 delivery during angiogenesis produces durable, vasoresponsive microvessels wrapped by smooth muscle cells. Nature Biotechnology, published online: 17 April 2011. doi:10.1038/nbt.1845.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".