Var tionde inlagd patient har fått fel medicin. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Alarmsystem kan hindra att äldre får fel medicin

Varningsystem kan hindra utskrivning av fel medicin
1:43 min

Vad tionde person som läggs in på sjukhus i Sverige har blivit dåliga av sina mediciner. Många av de drabbade är äldre och känsliga för vissa mediciner. Färre farliga mediciner skulle kunna skrivas ut till äldre med hjälp av enkelt varningsystem. Det visar en studie i Boston där man valt ut 18 mediciner och skapat ett varningssystem för att hindra utskrivning av dem.

– Dels har vi en stor äldre befolkning, och äldre patienter är överrepresenterade när det gäller biverkningar, för de har sämre njurfunktion och de har sämre reservkapacitet och skulle man kunna minska olämpliga mediciner till äldre så borde man minska deras problem. Vilket skulle betyda färre vårddagar, mindre lidande, bättre för alla involverade, säger Mia von Euler docent och överläkare i neurologi på Södersjukhuset i Stockholm

Idag läggs var tionde patient in på sjukhus i Sverige inte för att de är sjuka - utan för att de här ätit mediciner och fått biverkningar. Många av dem är äldre, och känsligare för mediciner. Därför är Boston-studien intressant även i Sverige, menar hon.

I studien hade man valt att varna för 18 mediciner, och inte alla mediciner som kanske kunde vara farliga för de över 65 år. Det skulle skapa problem i sig om för många mediciner togs med i listan.

– Då kommer det upp för ofta, då blir det för mycket "vargen kommer" tror jag, säger Mia von Euler.

Genom att en varningsskylt kom upp på dataskärmen för de olämpliga medicinerna när receptet skulle skrivas ut, tänkte doktorerna till en gång extra och minskade användningen av just de här ämnena.

– Jag tycker det är ett ganska fiffigt system - det kräver inte att man går in och letar efter information. Det kommer även till den doktor som inte ens reflekterar över att det inte är lämpligt och det tycker jag är klokt.

Ett sånt här system skulle vara enklet att införa i Sverige, menar Mia von Euler:

– Jag tror att man skulle kunna agenomföra det ganska snart. Det man skulle kunna önska att man då skulle göra en studie där man även tittade på hur patienterna mådde, säger hon.

Referens:
Arch Intern Med. 2010 Aug 9;170(15):1331-6. Preventing potentially inappropriate medication use in hospitalized older patients with a computerized provider order entry warning system. Mattison ML, Afonso KA, Ngo LH, Mukamal KJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".