Den 275 miljoner gamla reptilen Labidosaurus hamatus led av tandinfektion, saknade tänder och bortfrätt käkben. Bild: Reisz R R.

Fossil visar världens äldsta tandvärk

Kanadensiska forskare har hittat spår av världens hittills äldsta kända tandvärk. Det var en reptil som levde på land för 275 miljoner år sedan, som av allt att döma hade förfärligt tandvärk, har man sett i fossilfynden av käkarna.

Käkarna undersökters med skiktröntgen och då såg forskarna flera tecken på allvarlig tandinfektion, många saknade tänder och bortfrätt käkben.

När reptilerna anpassades för att leva på land utvecklades deras tänder för att passa den nya kosten. De fick tänder som satt hårdare fast i käken för att klara att tugga både hårda växter och djur. Men en sak var negativt - när de inte tappade och bytte ut sina tänder fick de i stället dras med tandinfektioner.

Här kan man se paralleller till människans tandutveckling - våra tänder är väl utvecklade för vår varierade kost, men att vi bara byter dem en gång gör dem mer infektionskänsliga, skriver forskarna bakom upptäckten.

Källa:

Robert R. Reisz et al: Osteomyelitis in a Paleozoic reptile: ancient evidence for bacterial infection and its evolutionary significance, Naturwissenschaften,  DOI: 10.1007/s00114-011-0792-1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".