Fladdermöss är olika nischade (Foto: Börge Pettersson)

Forskare kartlägger fladdermöss förmåga att orientera sig

Fladdermöss är en av evolutionens allra mest fascinerade skapelser, inte minst deras förmåga att orientera sig med hjälp av ultraljud. Ett tyskt forskarteam har nu för första gången i detalj kartlagt de ultraljudsskillnader som råder mellan olika arter av fladdermöss, en rapport som nyligenpublicerades i tidskriften Science.

Den svenske fladdermusforskaren Johnny de Jong från Centrum för Biologisk Mångfald i Uppsala har läst rapporten, och han förklarar varför det finns så tydliga skillnader mellan dom 1000-tal olika fladdermössarter som finns i världen.

– En del av förklaringen till det är att fladdermössen är uppdelade i olika nischer som är anpassade till olika insekter. Vissa insekter flyger inne i vegetationen, andra tätt över vattenytan och så vidare. Det gör det möjligt för olika fladdermössen att specialisera sig.

För första gången har forskarna i detalj kunnat visa hur fladdermössens specialisering på olika insektsarter går till. Fladdermöss upptäcker och attackerar sina byten genom att skrika ett tiotal gånger i sekunden.

Av ekot som fångas upp med öronen skapas en tredimessionell bild av hur insekten ser ut, hur långt bort den är och hur den rör sig. Det har man kännt till sedan tidigare. Nyheten nu är att man i detalj har kartlagt de ultraljudsskillnader som finns mellan fem olika europeiska fladdermusarter. Skillnader som inte bara leder till olika bytesdjur utan också till olika födosöksbeteenden konstaterar Johnny de Jong. En del fladdermöss jagar skrikande över vattenytan andra i lufthavet.

– Den som är allra bäst på det här är fransfladdermusen. Det som utmärker den är att den har ett brett frekvensområde och det gör det lättare att upptäcka föremål på ett annat sätt, säger Johnny de Jong, fladdermusforskare på Centrum för Biologisk Mångfald i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista