Fotomontage av räddning (Foto: ESA)

Don Quijote räddar jorden från asteroidkrasch

I dag kan stora markteleskop upptäcka asteroider och andra stenbumlingar, som riskerar krocka med jorden, men det finns ingen beredskap för att hejda en sådan kollission. Därför uppmanar nu en expertgrupp av astronomer den europeiska rymdstyrelsen ESA att ta fram en räddningspaln för det här.

Tankarna leds kanske till den några år gamla hollywoodfilmen Armageddon, där amerikanska hjältar ger sig ut i rymden för att hindra en asteroid från att krascha in i moder jord.

Idén som en expertgruppen nu presenterar för ESA omfattar inte några amerikanska hjältar, men annars är grundtanken snarlik.

En hypotetisk räddningsaktion skulle kunna se ut som följer. Ett markteleskop upptäcker en hotande asteroid, då sänds två obemannade rymdfarkoster upp från jorden - en snabb och en långsam.

Den snabbare åker och möter stenbumlingen, skickar ner mätutrustning på den och scannar av den.

Sedan - när den mer långsamma sonden kommer fram - har den hunnit programmeras så att den med full kraft kan krocka med asteroiden, på precis rätt ställe så den knuffas bort från kollissionskursen med jorden.

Själva räddningsaktionen ska gå under namnet Don Quijote, vilket ju osökt leder tankarna till romanens Don Quijote. Adelsmannen som tror sig vara en riddare i kamp mot världens ondska, och som ser väderkvarnar som jättar som måste bekämpas.

Risken att nåt större rymdobjekt skulle krocka med jorden är mycket liten, men finns faktiskt. Om det sedan är väderkvarnar eller jättar som ESA ska rädda jorden från, det återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista