Forskarna observerade hundratals vandrande kungskrabbor. Foto: University of Alabama at Birmingham

Kungskrabbor hotar invadera Antarktis

Kungskrabbaor på frammarsch
1:12 min

Kungskrabbor, som också kallas spindelkrabbor, har setts vandra i hundratal på djuphavsbottnen mot Antarktis grundare kustområden. Klimatförändringar har gjort vattnet trivsamt för dem och nu varknar forskare för att en massinvasion av kungskrabbor hotar Antarktis känsliga ekosystem.

Det var under den internationella sommarexpeditionen tidigare i år, med den svenska isbrytaren Oden, som forskarna observerade hundratals och åter hundratals kungskrabbor krypande på havsbottnens sluttningar utanför Antarktis kust.

Kungskrabbor klarar inte temperaturer under en halv grad, och har tidigare inte funnits i Antarktis kustvatten, inte på tusentals kanske hundra tusentals år, säger forskarna.

Det innebär att de skaldjur, snäckor och musslor som lever där inte har ett naturligt skydd mot krossande rovdjur - skalen är mycket tunnare och mjukare än i krabbrika vatten.

Polära strömmar har isolerat de marina ekosystemen runt Antarktis i miljontals år. Det har varit stabilt med låga vattentemperaturer under noll och ända ner till -1,9 grader, havsvattnets fryspunkt.

Ett så isolerat ekosystem är känsligt för förändring.

Om det nu blir lite varmare kan krabborna komma upp från de varmare djupvattnen, framför allt vid halvön vid Sydamerikas spets där temperaturerna varierar mer.

Skulle krabborna, som nu sågs på flera tusen meters djup, klättra upp mot grundare vatten så skulle de kunna slå ut skaldjursarter och förändra hela ekosystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".