Djupa förbindelser. Ett program om sjökabel och kabelfartyg

Vetandets värld den 24 augusti tar oss med ut på c/s Pleijel som är Sveriges enda kabelfartyg. Fartygets uppgift är att lägga ut och laga kabel på havets botten. Kabel som används till telekommunikation.

Mer än 3000 mil kabel finns på Östersjöns bottnar och runt om på havets bottnar ligger många, många tiotusentals mil kablar. I kablarna går telekommunikation alltså telefon och Internettrafik mellan länder och kontinenter. För trots att man allt mer talar om satelliter så är det i kablarna som telekommunikation transporteras snabbast och säkrast.

I programmet får vi veta hur man göra för att lägga ner kabel på botten och hur man gör för att laga kabel som gått sönder. Och vi får också veta varför C/s Pleijel numera också har fått en annan viktigt arbetsuppgift nämligen att ta upp kabel från botten. I programmet medverkar Thomas Eklund som är chef för Swedia networks offshore avdelning och redaktör för programmet är Håkan Svensson.

Medverkande:
Thomas Eklund som är chef för Swedia networks offshore avdelning.

Redaktör Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista