Vulkanaskan var verkligen farlig

När vulkanen Eyjafjallajökull hade sitt utbrott för ett år sen och flygtrafik stoppades över hela världen var det första gången man tog till så drastiska åtgärder. Det baserades på en allvarlig händelse från 1982 när vulkanaska orsakade stopp i motorerna på ett passagerarplan. Men många har undrat om det verkligen var nödvändigt med ett så stort – och dyrt – stopp.

Nu visar en omfattande studie av askpartiklarnas egenskaper att stoppet var befogat. Det var isländska forskare som samlade in partiklar direkt, och de har sedan noggrannt studerats av nanoforskare i Danmark.´

 När askan blandades med glaciärens smältvatten blev de extra finkorniga, hårda och vassa och kunde ha sandslipat både flygplanens fönster och aluminiumdelar. Kom de in i motorn och smälte hade också motorstopp varit troligt.

Nu har forskarna gjort en checklista med egenskaper som snabbt ska gå att analysera nästa gång för att få koll på riskerna.

Källa: S.R. Gislason et al: Characterization of Eyjafjallajökull volcanic ash particles and a protocol for rapid risk assessment, PNAS April 25, 2011

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".