Fjärilslarv lär mjuk robot bli snabb

Ibland behövs små och mjuka, flexibla robotar, och nu har robotforskare härmat fjärilslarver när de konstruerar såna. Många fjärilslarver är nämligen extra bra på att snabbt rulla ihop sig till ett hjul och rulla iväg från fiender. Tidigare försök att härma maskar och andra larvers rörelseförmåga har gett för långsamma robotar.

Här ser ni modellen som forskarna försöker efterlikna:

Hårda robotar kan vara snabba men de begränsas av att de är inte är flexibla för att till exempel ta sig in på trånga platser.

Det här har fått robotforskare att försöka efterlikna fjärilslarver. Vissa fjärilslarver har en extraordinär förmåga att att snabbt rulla ihop sig till ett hjul och snabbt snurra iväg från hotande rovdjur.

För att simulera larvens rörelse har forskare, vid biologiska institutionen på Tufts University, skapat en decimeterlång mjuk robot av silikongummi och så kallat smart metall. Det är en metallegering som byter form om den till exempel utsätts för värme eller elektromagnetiska fält. Om metallegeringen i den mjuka roboten utsätts för elektromagnetiskt fält kan den snabbt rulla ihop sig till ett hjul och rulla iväg med en hastighet av en halvmeter per sekund.

I vilka sammanhang kan man ha nytta va en sån här robot? Ja, en ledtråd kanske kan vara att forskningen finansieras av den amerikanska försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".