Gilles Bignan vid reaktorbygget. Foto Gustaf Klarin/Sveriges Radio.

Svensk kärnkraftsforskning i Provence

Forskning för ett längre liv
1:52 min

I Provence i södra Frankrike byggs just nu en forskningsreaktor för kärnkraftsforskning med bland annat svenska pengar. Reaktorn kommer att kosta 7,5 miljader kronor. En av finansiärerna är statliga svenska Vattenfall.

– Vattenfall ska prova ut nya material i forskningsreaktorn, material som ska användas när Vattenfall ska förlänga livet på sina reaktorer i Forsmark och Ringhals, det är för att förbättra säkerheten, säger Gilles Bignan som är chef för den nya Jules Horowitz-reaktorn på forskningsanläggningen Cadarache.

Inne i forskningsreaktorn ska man kunna utsätta byggnadsmaterial för extremt hög strålning och en mycket aggressiv miljö för att kunna prova ut allt säkrare material. Strålningen i forskningsreaktorn ska vara tio gånger högre än i en vanlig reaktor.

Jules Horowitzreaktorn ska stå klar 2015 och när vi går uppför trappan iförda bygghjälmar är det fortfarande en byggarbetsplats vi blickar ut över med kranar och enorma mängder armeringsjärn.

Gilles Bignan leder forskningskonsortiet som i dag har tio finansiärer som bekostar bygget. Det är främst franska forskningspengar men även spanska, tjeckiska, japanska och indiska pengar. En av de mindre finansiärerna är svenska Vattenfall med 100 miljoner kronor.

Men det kommer även andra svenska pengar tilll Jules Horowitzreaktorn.

När Sverige ville bygga den prestigefyllda forskningsanläggningen ESS i Lund, gav Frankrike Sverige sitt stöd, men det var på villkor att Sverige i sin tur investerade i franska forskningsanläggningar. Ett antal svenska statliga miljoner kommer nu att gå till den här reaktorn så att kärnkraftsforskare från KTH, Chalmers och Uppsala ska få tillgång till en avancerad forskningsmiljö.

Hör mer i Vetandets värld torsdag 28 april klockan 12.10 i P 1

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".