Grannsamverkan i dess djupaste mening

Australiensiska jätteklo-krabbor ägnar sig åt en form av medborgargarde som riktar sig med oönskade grannar. Det här visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Jätteklo-krabborna bråkar ibland med sina grannar. Men om en inkräktare kommer in och gör anspråk på grannens revir kan de tänka sig att försvara grannen.

Sida vid sida slåss grannarna i ett slagsmål som kan vara mycket kostsamt för medhjälparen eftersom han dels lämnar sitt eget revir öppet och obevakat och dels riskerar att förlora sin jätteklo. Utan en jätteklo finns bara den lilla fjuttiga klon kvar, något som skulle innebära att hans dagar som slagskämpe är över. Och då kommer dessutom få svårt att imponera på honorna.

Men trots att all denna förlust står i potten, finns det ändå en strategi som gör att krabborna väljer att riskera allt. Det kostar mindre att hjälpa en konkurrerande granne

än att förhandla sig till en terrorbalans med en ny, och kanske starkare inkräktare.

Ett visst egenintresse kan man alltså skönja.

Den här studien är den första att visa på det här grannhjälpande beteendet hos revirtänkande djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista