Magsår kan vara på väg att försvinna

Svenska forskare har kommit fram till vad det är som gör att magsårsbakterien Helicobacter pylori klarar sig i de mest skiftande magar. Den gillar olika sorters celler på de olika kontinenterna.

Det är inte bara stress och dåliga matvanor som orsakar magsår. Man måste bära på en speciell magsårsbakterie också, Helicobacter Pyroli, något som var tredje svensk gör idag - och hälften av jordens befolkning.

Men vad är det som gör att så många människor har den här bakterien?

Svenska forskare har visat att bakterien har en otrolig förmåga att anpassa sig och förändra sig beroende på vilken individ den angriper, nästan som en kameleont. Och när den väl anpassat sig utnyttjar den kroppens eget försvar för att få starkare fäste. Den binder till celler i magen, och ju hårdare den binder desto kraftigare inflammation startar, när vita blodkroppar ansamlas för att bekämpa inkräktaren.

Cellerna som angrips är celler som är typiska för dom med någon av blodgrupperna A, B eller 0, och det är här magsårsbakterien gör urskiljning på kontinenter. I Sydamerika föredrar bakterien att angripa celler som tillhör blodgrupp 0, helst inga andra. Men i resten av världen är bakterien mer av en generalist och angriper vilken som helst av de tre blodgrupperna.

De här upptäckterna kan förhoppningsvis leda till att man kan skapa ett vaccin som gör att man aldrig mer får magsår, menar Thomas Borén, professor i medicinsk kemi och biofysik vid Umeå Universitet, och en av svenskarna bakom studien.

- Det är en förhoppning, men om det bara kan reducera magsårsutvecklingen så är det en vinst för både individen och samhället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".