Veckomagasin 2004-07-25

Om fysikgurun Hawking och de svarta hålen, om forskarnas egen topplista och om en stor blaffa till öga med en diameter på 0,5 meter.

Hawking och de svarta hålen

Fysikern Stephen Hawking la på en konferens i Dublin fram sina nya teorier om svarta hål, teorier om ett problem som fysiker brottats med i decennier eftersom kvantfysiken och Einsteins teorier inte har gått att få ihop.

Fladdermöss märkta

Vi följer med när fladdermusforskaren Johnny de Jong från Centrum för Biologisk Mångfald radiomärker vattenfladdermöss.

Alzheimerkonferensen i Philadelphia

Världens största Alzheimerkonferens hölls i veckan i Philadelphia, USA. Agneta Nordberg, professor i geriatrik, är just hemkommen därifrån och ger oss en sammanfattning av forskningsläget.

Nyhetssammanfattning från vara morgonnyheter

Om hur man inom projektet Don Quijote ska kunna rädda jorden från att krocka med asteroider, med obemannade rymdfarkoster som kan krocka bort asteroiden.

Och så har svenska forskare vid Umeå universitet visat vad det är med magsårsbakterien Helicobacter pylori som gör den så bra på att orsaka magsår.

Och så tog vi upp rödalgerna som sprider sig utanför Göteborg, och gör forskarna oroliga för att de ta över havsbottnarna.

Forskarnas 11-i-topp-lista

Nature publicerade nyss sin topplista över världens forskarnationer där Sverige hamnade på elfte plats. Vi diskuterar med Ulf Heyman, analytiker på vetenskapsrådet och Kerstin Eliasson  statssekreterare med ansvar för forskningsfrågor vad det är för nytta med såna här undersökningar och hur man gör dem.

Lyssnarfrågan

Veckans lyssnarfråga handlar om drömsömn. Roland Svensson i Göteborg har läst att den så kallade REM-sömnen när mandrömmer, när man först efter någon timme, men själv drömmer han massor under korta eftermiddagstupplurar och när han somnar om på morgonen. Hur är det - drömmer man under alla sömnstadier? Vi vände oss till sömexperten Lena Leissner, överläkare vid Örebros universitetssjukhus.

Veckans webbplats

Naturhistoriska riksmuseet har lagt upp en virtuell flora på nätet. Bland sidorna kan man söka på de flesta fröväxter som förekommer i Sverige och hitta både kortare förklaringar och rikligt med bilder. Adressen är linnaeus.nrm.se/flora

Vinnade vetande

Förra veckans svar: Prins Edvards ö (där Ann på Grönkulla bodde). Vinnare: Doris Pettersson i Gävle. Veckans fråga: Stephen Hawking hade en berömd företrädare på sin professur vid Cambridge men flera hundra år tidigare. Denne företrädare gav namn åt en enhet - vad är det som den enheten betecknar?

Ögon med en halv meters diameter

Jättebläckfiskar har ögon som ser ut som människans, men mycket större - ibland med en diameter på en halvmeter. Men de är svåra att studera, eftersom man aldrig hittar levande jättebläckfiskar utan ofta några som legat och ruttnat på en strand. Men professor Eric Warrant hade ändå ett i en IKEA-kasse på kontoret och man får inte vara allt för äckelkänslig om man vill forska på dessa stinkande blaffor till ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".