Vägar kan planeras för att skydda hälsan, med det nya dataprogrammet. Foto: Ingvar Karmhed / Scanpix

Ny metod beräknar hälsokostnader för luftföroreningar

Gunnar Omstedt, SMHI
1:35 min

Omkring 5000 personer drabbas varje år av en förtidig död på grund av partiklar. Ett nytt sätt att beräkna hälsoeffekter från luftföroreningar kan komma till användning vid planering av vägbyggen. SMHI i Norrköping har tillsammans med Umeå universitet tagit fram dataprogrammet som är det första i sitt slag i Sverige.

– Det är ett webbaserat verktyg som ska kunna användas i hela Sverige, för att beräkna vad olika förändringar i luftföroreningshalter kan ha för betydelse på hälsa och kostnader, säger Gunnar Omstedt, som forskar om luftföroreningar på SMHI och har varit med och tagit fram programmet.

Systemet ska kunna användas till att välja den vägdraging som ger minst hälsoeffekter. Till exempel har forskarna räknat ut att en motorvägsdragning förbi Umeå tätort, jämfört med att som nu, när vägen går igenom staden, skulle ge betydligt lägre utsläpp och gynna hälsan för de som bor där. Omräknat i pengar skulle det enligt studien ge en samhällsbesparing på 100 miljoner kronor.

Men systemet är bara gjort för att se på förhållandet mellan luftföroreningar, hälsa och ekonomi, andra miljöeffekter som kommer med en vägdragning finns inte med, något som Gunnar Omstedt på SMHI tror blir för komplicerat.

– Ja hur skall man värdera olika hälsoutfall, som höga ozonhalter och försuring, mot varandra? Säger Gunnar Omstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".