Hungerhormon får oss att sniffa mer

Är du hungrig? Då ökar även din förmåga att känna dofter, och du sniffar också mer. Det kan bero på hungerhormonet ghrelin, som enligt nya studier träder in då du behöver föda, alltså är hungrig, och sniffandet är en del av letandet efter mat.

Dessutom tycks ghrelin hjälpa oss att urskilja det som inte är nyttigt. Råttor som fått en ghrelinspruta verkar undvika vatten som luktar som om någon har kräkts i det.

Människor, som även de behandlats med ghrelin, andas djupare tag när dofter av banan eller stekt kyckling når näsan - kanske inte för att det luktar gott, egentligen, utan för att hormonet utlöser djupandningen.

Referens: Tong et al. Ghrelin Enhances Olfactory Sensitivity and Exploratory Sniffing in Rodents and Humans. The Journal of Neuroscience, 13 April 2011, 31(15): 5841-5846; doi: 10.1523/​JNEUROSCI.5680-10.2011

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".