Intelligent pacemaker

Det blir allt vanligare med så kallade intelligenta apparater. Det kan vara kylskåp, bilar eller värmesystem med som har inbyggd datorkapacitet, och som kan kommunicera med omgivningen. Nu har de intelligenta apparaterna utveckalts och kan placeras i människokroppen.

Först ut är pacemakern, som med hjälp av en inbyggd radio kan tala om hur bäraren mår direkt till en dator, och sen vidare till doktorn på sjukhuset.

Redan idag kan en pacemaker lagra information av en patients hjärtverksamhet. Den nya tekniken handlar om att få ut den här informationen på ett snabbt och enkelt sätt. Det är som att gå över från modem till bredband säger Anders J Johansson vid Lunds tekniska högskola.

– Vi kan programmera om pacemakern för olika avstånd och vi kan läsa ut information från den, till exempel hur ofta hjärtat slagit och när det inte slagit som det ska, säger han.

Det som gör det här praktiskt möjligt idag är förbättrade batterier som kan driva en liten radio innuti kroppen under lång tid. Den nya tekniken öppnar också för nya mer komplicerade tillämpningar i framtiden. Till exempel implantat som är kopplade till nervsystemet och som kan förebygga epileptiska anfall eller hjälpa parkinsonpatienter.

Anders J Johansson tror att den intelligenta pacemakern snart kan att tillverkas konvertionellt och kommer få stor betydelse för sjukvården.

– En av idéerna är att sätta det här systemet i hemmet så att patienten inte behöver åka in på sjukhuset för att få regelbundna kontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista