Urin-kokad mat på fjällturen

Koka riset i urin istället för vatten, det låter inte så aptitretande men är kanske en framtida möjlighet för fjällvandrande stormköksanvändare, det tack vare ett nytt sätt att packetera frystorkad mat.

Att fylla stormkökets kastruller med lortigt kärrvatten eller urin istället för rent vatten när den frystorkade kycklingen ska tillagas, det låter ju inte speciellt lockande, men är faktiskt möjligt och en helt seriös teknisk satsning inom den amerikanska militären.

Den frystorkade ”kyckling-med-ris”-portionen omsluts av en tunn hinna, ett så kallat nanomembran, som via små kanaler släpper igenom vatten och andra små molekyler medan större molekyler, bakterier och lort fastnar.

Så när hungern tar vid och det inte finns rent vatten i närheten, ja då kan man slänga matpaketet i en gyttjepöl eller om det är riktig kris, kissa på det och den frystorkade kycklingen blir ätbar.

Den amerikanska militären, ser det här som ett smart sätt att radikalt minska på den annars mycket stora vattenmängd som kompanierna måste bära med sig i ryggsäckarna ute i fält och en livlina om vattnet skulle ta slut.

Om det blir något för stormköksanvändande fjällvandrare återstår väl att se men det svenska försvaret planerar inte att satsa på tekniken.

Dels för att den men också för att det är fysiskt och psykologiskt viktigt för soldaterna att de får ordentligt lagad mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".