Lena Nordlund hos Françoise Barré-Sinoussi, på Pasteur-institutet, när det begav sig 2008. Foto: Sveriges Radio

Nobelpistagaren optimist om HIV-botemedel

Trettio år med hiv
1:45 min

I juni i år är det 30 år sedan de första aidsfallen upptäcktes i USA. Nu lever 33 miljoner människor med viruset, och det saknas fortfarande både botemedel och vaccin. Men ändå finns det skäl att se optimistiskt på utvecklingen, säger nobelpristagaren Françoise Barré-Sinoussi, som identifierade viruset 1983, och som var i Stockholm i veckan.

-- Trettio år är ingenting i vetenskapssammanhang, säger hon, och påpekar att på trettio år har vi gått från att inte veta nånting alls om den obegripliga och dödliga sjukdom som först upptäcktes bland homosexuella män i USA, inte ens om det var ett virus, en bakterie en svamp eller något i luften till att faktiskt på kort tid identifiera virus. Och vi har hittat mediciner som bromsar förloppet och som förvandlat sjukdomen från en dödsdom till en kronisk sjukdom. Det är snabbt i vetenskapsvärlden säger hon.

Andra skäl att vara optimist är, enligt Barré Sinoussi att det finns en liten grupp hivsmittade som har ett eget, naturligt försvar mot viruset, vilket också vissa apor har. Och som forskare tänker man alltid att sånt som finns naturligt går att härma i labb, säger hon.

Nästa år blir Françoise Barré-Sinoussi ordförande i International Aids Society, världens största hiv- och aidsorganisation, som med henne i toppen kommer att bli mer forskningsinriktad. Bland annat ska hon försöka få igång mer internationellt samarbete med målet att hitta ett botemedel mot hiv och ordnar forskarkonferens om det nästa år.

Men hon är bara försiktigt optimistisk. Den ekonomisk krisen är oroande och hon har redan sett hur flera länder skurit ner resurserna både till forskning och hjälp till fattiga aidsdrabbade länder:
– Om den internationella ansträngningen inte kan fortsätta, då blir jag i stället väldigt pessimistisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".