Medicin efter hudfärg

Ett amerikanskt forskarlag har tagit fram ett läkemedel specialdesignat för afroamerikaner. Medicinen, som ska hjälpa patienter med hjärtsvikt, är det första läkemedel som skräddarsytts för att passa en etnisk grupp.

Skräddarsydda mediciner - läkemedel som specialdesignats för att passa vissa grupper av patienter - har varit ett hett forskningsområde de senaste åren. Hittills har det mest handlat om mediciner anpassade efter patienters kön eller ålder, men nu har alltså ett forskarlag i USA tagit fram ett läkemedel särskilt avpassat för en etnisk grupp.

Det hela började egentligen med ett misslyckande - ett försök för drygt 15 år sedan att ta fram en kombination mediciner för patienter med hjärtsvikt. I förstudier testade man medicinen på en försöksgrupp av vita män från västvärlden. Den patientkategori som ju sedan länge och fortfarande idag är den norm som många mediciner designats efter, men här fungerade medicinerna dåligt och projektet skrotades.

Nytt försök gav utdelning
För bara några år sedan började forskare vid University of Minnesota göra nya tester och som nu visat att preparaten haft en helt annan effekt på en testgrupp av afroamerikaner.

– Om den här medicinen håller för alla vetenskapliga granskningar så visar ju det att det verkligen kan finnas anledning att ta fram mediciner anpassade för olika grupper av människor, säger Ellen Vinge överläkare och läkemedelsspecialist på Lunds Universitetssjukhus, som har tittat på den amerikanska studien.

Omdebatterad forskning
Den här hjärtsviktsmedicinen är bara ett av flera exempel de senaste åren på mediciner specialdesignade för att passa vissa grupper. Men att det nu för första gången handlar om ett preparat som vänder sig till en speciell etnisk grupp har gjort att resultaten väckt debatt.

Men Ellen Vinge menar att det troligen inte är hudfärgen som utgör gruppgränsen utan att det handlar om mer individuella variationer som visserligen många personer inom en viss etnisk grupp kan ha gemensamma.

– Det här kan ju ge en ledtråd till orsakssammanhang som visar att det kan finnas gener som är vanligare i den här gruppen, men som till exempel inte är så vanliga i den vita patientgruppen.

Ytterligare specialisering att vänta
Och Ellen Vinge tror att det skulle kunna finnas anledning att ta ner läkemedelsspecialiseringen på en ännu mer individanpassad nivå.

– Bara här i Sverige, säger hon, vet man ju att det finns släkter som bär på speciella genetiska anlag för vissa sjukdomar där en specialdesignad medicin skulle kunna komma till nytta.

Det amerikanska hjärtsviktsmedicinen är ännu inte helt godkänd och finns än så länge inte att få tag på ute på markanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".