Ska Bush rymdplaner bli kvar på marken? (foto: prb)

Bush rymdplaner hotade

Mycket talar nu för att President Bush storstilade framtidsplaner i rymden riskerar att bli kvar på landbacken. De pengar rymdstyrelsen Nasa skulle behöva kommer inte att skjutas till om det budgetförslag som presenterades häromdagen röstas igenom av amerikanska senaten senare i år.

I januari presenterade president Bush en vision för amerikansk rymdfart som bland annat gick ut på att inom de kommande 15 åren skicka astronauter till månen igen, att etablera en permanent bas där som ett steg på vägen för att ta sig vidare med bemannade rymdfarkoster mot planeten Mars.

Bantad plånbok
Men, enligt tidskriften Natures webbupplaga, ser det ut som att den budget rymdstyrelsen Nasa skulle ha behövt för att sätta igång de här projekten kommer att bantas med uppåt en miljard dollar - bara nästa år.

En bantning som enligt Nasas chefsadministratör Sean O’Keefe skulle försena eller kanske till och med omöjliggöra bland annat satsningen på att skicka folk till mars.

Trots allt enorma summor
Men helt utan pengar lär Nasa inte bli. Trots svångremmen skulle den amerikanska rymdstyrelse, enligt den planerade budgeten, ändå få över 15 miljarder dollar - ungefär en sjättedel av hela den svenska stadsbudgeten - att röra sig med under nästa år.

En summa som samme Sean O’Keefe menar skulle räcka bland annat till att få igång trafiken med de amerikanska rymdfärjorna igen. Trafik som ju helt legat nere sen olyckan med rymdfärjan Columbia för ett och ett halvt år sedan - då sex astronauter dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista