DNA från utrotningshotade djur fryses ned

Tusentals djur och växtarter hotas av utrotning runt om på jorden. Anledningen sägs vara klimatförändringarna och att arternas hemvister förstörs.

Igår drog Londons Naturhistoriska museum igång ett projekt som kallas för ”Frusna Arken” i vilket man samlar in arvsmassa från de utrotningshotade arterna.

Arvsmassan fryses ner i låga temperaturer för att i framtiden kunna studera djurens DNA, och kanske till och med kunna återuppliva dem.

De första djuren som klivit ombord på den frusna arken är en gul sjöhäst, en groda med det märkliga namnet bergskyckling, fregattskalbagge från Seychellerna och en polynesisk snigel.

Nu är deras arvsmassa nedfrusen i 80 minusgrader, och ska förvaras enligt beräkningarna på det sättet för evigt.

Det är inte hela djur man fryser ner, utan det räcker med att frysa ner ett muskelprov, eller ett blodprov eller ett ben, vävnad och liknande.

Anledningen till att projektet dragit igång är att tusentals arter står inför sin utrotning och att man inte vet hur det kommer att gå med den biologiska mångfalden.

Men med den här frystekniken kan det finnas möjligheter att i efterhand återuppväcka djur, menar Marie Källersjö, som är chef för Naturhistoriska riksmuseets DNA-laboratorium i Stockholm.

- Om arvsmassan varit fryst och tillräckligt bra förvarad, och om cellkärnorna är väldigt välbevarade då skulle man kunna skapa nya djur från det här materialet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".