Magsår behandlas för sällan

Blödande magsår orsakas ofta av bakterien helicobacter pylori, och går att bota med antibiotika ihop med andra läkemedel. Men knappt hälften av dagens patienter får rätt behandling, visar en enligt en rapport om blödande magsår som gjorts av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

– Vi vet att det är 70 procents ökad risk att avlida om man inte har fått behandling för helicobakter pylori, jämfört med om man har fått behandling. Så sannolikt finns det en potential att förbättra resultaten, säger Christer Staël von Holstein, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Varje dag får mellan 7 och tio personer av blödande magsår. De har drabbats av bakterien helicobacter pylori. Bästa förebyggande metoden är att man får behandling med två olika antibiotika som kombineras med saltsyrehämmande mediciner, så kallade protonpumpshämmare. Då utrotas magsårsbakterien och risken för att få återfall minskas radikalt.

Men den nya studien visar att mycket forskning saknas på när man i första läget ska sätta in behandling.

– Vi skulle behöva större andel obunden forskning på detta för att fastställa när bör vi behandla patienter och så vidare. Det finns en hel rad åtgärder som skulle vara spännande att studera, men det krävs medel för det, säger Christer Staël von Holstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".