Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lite svält förlänger livet

Sträng diet ger längre liv
1:50 min

Djur som tvingas hålla en sträng diet, på svältgränsen, lever längre. Trots att det här fenomenet, i djurriket, har varit känt länge har själva mekanismen varit okänd. Men nu har en forskargrupp i USA hittat ett signalämne som sett till att försöksdjur fått ett längre liv när de utsatts för en mycket sträng diet.

Peter Swoboda som är forskningsledare på Institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska Institutet har läst studien. Han tycker det nya forskningsresultatet är viktigt eftersom det kan lära oss mer om hur man kan förlänga livet.

– Det är en jätteviktig studie eftersom det öppnar en dörr. Det visar faktiskt hur det går till och hur mekanismen ser ut för att förlänga livet.

För att förlänga livet, när det är ont om mat, skickar hjärnan ut en sorts svältsignal till övriga kroppen. Signalmoleklylerna som hjärnan producerar kallas endocannabinoider. När färre endocannabinoider skickas ut i kroppen så förmedlar det att det är matbrist och kroppen ställer in sig på det.

De här studierna är gjorda på den lilla nematoden C. elegans. Hur signalmolelylerna tas emot ute i den här lilla maskens kropp är ännu oklart, men vad som däremot är klart är att svältkosten gjorde att deras liv blev uppåt dubbelt så långt jämfört med vad som är normalt.

Varför blir det då så här, inte bara för C. elegans utan även för andra djur till exempel möss som man visat i tidigare studier?
Ja, det är svårare att föröka sig om man är en svältande mask. Därför ser de istället till bli långlivade maskar så att de hinner föröka sig trots att de är svaga. Det säger Jan Ekman är professor i populationsbiologi vid Uppsala universitet.


– Det man förlorar i fortplantning försöker de ta igen och kompensera på ett annat sätt. Det är det som kanske är det fascinerande med den här upptäckten.

Forskningen som visar hur masken C. elegans på svältgränsen förlänger livet är grundforskning. Det fiins inga livsförlängande svältpiller i sikte, och Peter Swoboda vill inte rekomendera livslång bantning för att få ett längre liv.

– Det krävs mycket disciplin att inte äta 100%, utan istället 60-70% under hela livet. Är det värt det för att förlänga livet på kanske 20%? undrar Peter Swoboda retoriskt. Peter Swoboda är forskningsledare på Institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska Institutet. En av hans doktorander, Ida M. Klang, har varit med och författat artikeln som publiceras i Nature.

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".