Forskare nära lösning på gräshoppsproblemen i Afrika

Den katastrofala gräshoppsinvasionen i stora delar av Afrika ödeläggar skördar och alla annan växtlighet som kommer i deras väg. Nu tänds ett hopp om att i framtiden kunna bekämpa såna här invasioner - med gräshoppornas egna doftsignaler.

Forskare vid ett internationellt insektsforskningscenter, ICIPE, i Nairobi i Kenya, har upptäckt att en av doftkemikalierna hos gräshopporna kan användas så att svärmarna faller sönder. 

Den sortens vandringsgräshoppor som nu härjar i jättesvärmar i Afrika har två väldigt olika livsstadier, så olika att man förr trodde att det handlade om två skilda arter. Först lever de ensamma; stora gröna gräshoppor som ogillar sällskap och sprider ut sig över landskapet utan att ställa till skada. Men när det blir ont om mat och de tvingas söka sig till samma matställen byter de helt skepnad, de förvandlas till en liten svart-gul aggressiv sort som flockas i svärmar och slukar all växtlighet som kommer i deras väg där de drar fram. Det är den nära kontakten mellan gräshopporna som orsakar den här förvandlingen, och de doftsignaler de sänder ut, feromonerna, spelar en viktig roll. Det är här de kenyanska forskarna hoppas kunna sätta in dödstöten.

Det är nämligen så att de unga gulsvarta gräshopporna har ett helt annat kemispråk än de vuxna gulsvarta., och om man talar med de unga med vuxendoftspråk händer märkliga saker, berättar professor Ahmed Hassanali vid ICIPE i Nairobi.

Om man utsätter de unga svärmgräshopporna för de vuxna gräshoppornas feromoner blockerar man de ungas eget doftspråk. De blir då alldeles förvirrade med fler effekter som följd. Dels blir de mer lika de ensamlevande gröna gräshopporna och klarar inte att hålla ihop sina svärmar, dels äter de upp varandra i större utstäckning. En tredje effekt är att gräshopporna blir mer känsliga för de insektsgifter som man redan använder idag.

Ahmed Hassanali säger att doftämnet de hittat är lätt och billigt att framställa på laboratoriet. De har testat kemikalien i fält och den skulle fungera antingen ensam eller i kombination med befintliga medel för att sänka doserna. Mer miljövänlig bekämpning till en tiondel av priset redan om ett eller två år, förutspår han, om nu bara forskningsfinansiärerna vaknar. För det har varit svårt att skrapa ihop anslag under de år gräshopporna hållit sig lugna. Kanske kan den nuvarande gräshoppsinvasionen ändra på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista