Tornseglarens unika flygsätt kartlagt

1:34 min

Den avancerade vindtunneln vid Lunds universitet avslöjar hur tornseglaren - en av världens allra snabbaste fåglar - gör för att komma upp i dom svindlande hastigheter som fågeln flyger med ibland.

- Man kan se dem flyga kring hustaken på sommarkvällarna - då accellererar dom till över 100 kilometer i timmen. Den flyghastigheten alstrar dom själva med muskelkraft i horisontell flykt, vilket inte går att jämföra med fåglar som störtdyker, som till exemeple pilgrimsfalken som kan komma upp i ännu högre hastigheter. Men det här är det högsta man känner till hos en aktivt flygande fågel, säger Anders Hedenström, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet.

Tornseglaren är en dom mest allsidiga flygarna i fågelvärlden med sitt extrema levnadssätt, så gott som alltid i flykt i lufthavet. Förutom att flyga snabbt är den bra på att flyga långsamt och energieffektivt.

När man nu testat tornseglarens aerodynamiska egenskaper i vindtunneln i Lund - en av världens mest avancerade testtunnlar för fåglar och insekter och fladdermöss - så visar det sig att den har en alldeles speciell förmåga att omforma sina långa smala vingar till snabb flykt.

- Alla fåglar kan ju böja vingen bakåt, och det gör dom när dom flyger under uppslaget och för vingen uppåt närmare kroppen, men tornseglaren har en väldigt lång hand - det vill säga armdelen av vingen är väldigt kort i förhållande till handen vilket gör att den blir ännu mer extrem i det hänseendet, säger Anders Hedenström.

Läs mer: