Borrning genom Antarktis is hotar uråldrig sjö

Nu planerar ryska forskare att borra den sista biten genom Antarktis is för att nå sjön den mystiska Vostok. Sjön som ligger fyra kilometer under istäcket och som varit isolerad från resten av omgivningen i mer än 20 miljoner år. Men borrningen är ifrågasatt eftersom vissa forskare menar att det unika ekosystemet kan förstöras i sjön.

Allan Aldahan är professor vid den geologiska institutionen vid Uppsala universitet och han är kritisk till borrningen om de ryska forskarna inte testar utrusningen bättre innan man borrar den sista biten genom isen.

– Om föroreningar från jordytan förenas med de gamla livsformerna som redan finns i sjön, kan det leda till att hela miljön förändras i sjön.

Det är få områden på vår jord som fortfarande är outforskade. Vostok sjön är ett sånt exempel.

Vad man vet är att det är en sötvattensjö nästan lika stor som Vänern, men exakt vilka livsformer som gömmer sig i sjöns vatten är fortfarande en gåta.

Den unika miljön är inte speciellt lättstuderad. För det första ska man borra sig igenom det fyra kilometer tjocka istäcket på Antarktis, sedan ska man kunna studera vattnet i sjön utan att förorena det med smuts och bakterier från jordytan.

Eftersom organismerna har varit isolerade från resten av omgivningen i mer än 20 miljoner år är ekosystemet extra känsligt för yttre påfrestningar. En främmande bakterie kan slå ut livet i hela sjön.

Det var en av anledningarna varför dom ryska forskarna i slutet av 90-talet avbröt borrningen, när de bara hade 130 meter kvar till Vostoks yta.

Sen dess har forskarna försökt att utarbeta nya borrar och metoder för att minimera föroreningsrisken. I december i år beräknar alltså dom ryska forskarna att återuppta borrningarna igen, trots att kritikerna menar att det ännu inte finns en tillräckligt säker borr.

Det här är någonting som kommer att diskuteras under ett internationellt forskningsmöte i Bremen i helgen, där kommitèn för den antarktiska forskningen träffas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista