Mystisk sjö under Antarktis hotas av förorening

Nu planerar ryska forskare att borra den sista biten genom Antarktis is för att nå den mystiska sjön Vostok. Sjön som ligger fyra kilometer under istäcket och som varit isolerad från resten av omgivningen i mer än 20 miljoner år. Men borrningen är ifrågasatt eftersom vissa forskare menar att det unika ekosystemet kan förstöras i sjön.

Allan Aldahan är professor vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet och han menar att borrarna borde testas innan de används. Annars kan föroreningar från jordytan orsaka allvarliga skador på livet i sjön, säger han.

– Om livsformer från jordytan förenas med det livsformer som redan finns i sjön, kan det innebära att hela miljön i sjön förändras.

Det är få områden på vår jord som fortfarande är outforskade. Vostok sjön är ett sådant exempel.

Vad man vet är att det är en sötvattensjö nästan lika stor som Vänern, men exakt vilka livsformer som gömmer sig i sjöns vatten är fortfarande en gåta.

Den unika miljön är inte speciellt lättstuderad. För det första ska man borra sig igenom det fyra kilometer tjocka istäcket på Antarktis, sedan ska man kunna studera vattnet i sjön utan att förorena det med smuts och bakterier från jordytan.

Eftersom organismerna har varit isolerade från resten av omgivningen i mer än 20 miljoner år är ekosystemet extra känsligt för yttre påfrestningar. En främmande bakterie kan till exempel slå ut livet i hela sjön.

Det var en av anledningarna varför de ryska forskarna i slutet av 90-talet avbröt borrningen, när de bara hade 130 meter kvar till Vostoks yta.

Sen dess har forskarna försökt att utarbeta nya borrar och metoder för att minimera föroreningsrisken. I december i år beräknar alltså de ryska forskarna att återuppta borrningarna igen, trots att kritikerna menar att det ännu inte finns en tillräckligt säker borr.

Det här är något som kommer att diskuteras på en stor internationell forskarkonferens i Bremen i helgen, där representanter från olika forskningsprojekt som jobbar med Antarktis medverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista