Amazonas regnskog förvandlas till savann

Skövlingen av träd i Amazonas kan förvandla över hälften av regnskogen till savann inom bara 50 till 100 år. Det är något som många ekologer varnat för under flera år. Men nu har forskare från bl a Brasilien och Tyskland för första gången räknat ut hur snabbt den här förändringen av Amazonas skulle kunna gå.

På natten sägs det vara synligt till och med från rymden, skenet från de hundratals, kanske tusentals, bränder som pågår varje dygn i Amazonas.

Bara förra året brändes och fälldes regnskog motsvarande en yta mer än dubbelt så stor som Skånes. Allt som allt har uppåt 15 procent av Amazonas jätteträd redan avverkats.

Men, vilka effekter det här skulle kunna få har man egentligen vetat ganska lite om, även om experter utfärdat varningar i decennier.

Large scale biosphere atmosphere, experiment är namnet ett omfattande övervakningsprogram som pågått i Amazonas sen slutet av 90-talet. Från sateliter och skrangliga övervakningsplattformar, uppflugna bland trädkronorna, har forskare från hela världen kartlagd avverkningens framfart.

Nu i veckan, på en konferens i Brasilien, presenteras några av de ganska nedslående resultat man hittills kommit fram till.

Allra dystrast är kanske det simulleringsprogram forskarna utvecklat för att kunna blicka framåt.

För ska man lita på datorernas kalkyler så skulle en fortsatt avverkning inte bara minska mängdn träd utan också leda till förändrngar i klimatet höja temperaturer och minska regnmängderna och i ett värstascebnario förvandla över 60 procent, mer än hälften av amazonas regnskog, till knastertorr savann inom bara 50 till 100 år.

En förändring som, om den nu blir verklighet, skulle vara förödande för djur och växtlivet i Amazonas. Idag tror man ju att uppåt 30 procent av alla arter på jorden finnas just här.

Väderexperter menar också att en sån här savanisering av regnskogen skulle vara tillräcklig för att till och med rucka på de globala vädersytemen och i förlängningen kanske påverka klimatet även i andra delar av världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".