Veckomagasin 2004-07-30

Gräshoppsinvasionen i Afrika kan kanske bekämpas med gräshoppornas egna doftsignaler. DNA-spiralens ena upptäckare avled i veckan. Snart kan man få en pacemaker som själv kan prata med doktorn...

Gräshoppor bekämpas med doft

Den katastrofala gräshoppsinvasionen i stora delar av Afrika ödeläggar skördar och alla annan växtlighet som kommer i deras väg. Nu tänds ett hopp om att i framtiden kunna bekämpa såna här invasioner - med gräshoppornas egna doftsignaler. Forskare vid ett internationellt insektsforskningscenter, ICIPE, i Nairobi i Kenya, har upptäckt att en av doftkemikalierna hos gräshopporna kan användas så att svärmarna faller sönder.

Francis Crick död

En av DNA-spiralens upptäckare fysikern Francis Crick avled i veckan. 1953 knäckte han, tillsammans med kollegan Jim Watson, frågan om hur det genetiska minnet förpackas i DNA-molekylen - något de båda fick Nobelpris för 9 år senare.

Smarta pacemakers

Nu har de intelligenta apparaterna utveckalts och kan placeras i människokroppen. Först ut är pacemakern, som med hjälp av en inbyggd radio kan tala om hur bäraren mår direkt till en dator, och sen vidare till doktorn på sjukhuset. Redan idag kan en pacemaker lagra information av en patients hjärtverksamhet. Den nya tekniken handlar om att få ut den här informationen på ett snabbt och enkelt sätt. Det är som att gå över från modem till bredband säger Anders J Johansson vid Lunds tekniska högskola.

Nyhetssammanfattning

Amerikanska militären har utveckalet en sorts frystorkan fältmat, med ett inbyggt filter som gör att maten kan tillagas på i princip hur skitigt vatten som helst - till och med på urin.

Elabrottet i USA som gjorde nästan 50 miljoner amerikaner strömlösa föra året inte bara ställde till med problem. En ny undersökning visar att det tillf’lligt förbättrade luftkvaliten, eftersom runt 100 kolkraftverks blev stillastående under avbrottet.

I veckan presenterades planerna på ”the Frozen ark - den frusna arken. En handlingsplan för att bygga upp en DNA-databank för att säkra framtiden för tusentals djurarter som kan hotas av miljökatastrofer och förändrinfgar i klimatet på jorden. BAkom planen står bland annat Naturhistoriska museet i London.

Lyssnarfrågan

Veckans lyssnarfråga handlar om huruvida det skvalpar mer eller mindre i hinkar av olika form. En konisk hink skvalpar mindre än en helt cylindrisk, tycker signaturen Gerd. Dan Loyd, professor i strömningslära vid Linköpings tekniska högskola svarar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista