Alkoholism i släkten ökar risken för beroende

1:38 min

Tillhör du nästan de 40 procent som har en nära anhörig med alkoholism, visar en studie i Göteborg att du själv kan ligga i riskzonen för alkoholberoende. Även om du genetiskt inte borde tillhöra den gruppen. 

Anna Söderpalm-Gordh har testat personer både med och utan alkoholism i släkten. Till släkten räknas föräldrar, samt mor- och farföräldrar. Hon lät båda grupperna dricka alkohol i en blindad studie, där de alltså inte visste om de fick alkohol eller inte eftersom den var utblandad med juice.

- De med alkohol i släkten upplever alkoholen som mer energigivande, blir mer pratsamma, gladare och några upplever även eufori av alkoholen, säger Anna Söderplam-Gordh, forskarassistent vid Institutionen för neurovetenskap och beroende medicin vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Hon menar att risken är att om en person som upplever alkohol mer positivt utsätts för trauma kan det kanske göra att de kommer att börja dricka mer.

-Konsekvensen är att man bör ställa mer frågor på vårdcentralen hur någon upplever alkoholen så att man på så vis kan ringa in personer med risk för alkoholproblem i framtiden.

Reporter Maria Wendehög, P4, SR Göteborg
maria.wendehog@sr.se