Kaffe minskar risk för prostatacancer

1:28 min

Att dricka mycket kaffe minskar risken att drabbas av prostatacancer, särskilt i de svåraste formerna. Amerikanska resultat bekräftas nu i en svensk studie.

– Män som dricker mer än sex koppar kaffe per dag minskar risken för mer avancerad eller dödlig prostatacancer, berättar Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

Männen i en amerikansk studie som drack minst sex koppar kaffe om dagen minskade risken att få avancerad eller dödlig prostatacancer med så mycket som 60 procent, jämfört med dem som inte drack kaffe alls.

De som nöjde sig med ett par-tre koppar om dagen minskade också risken, dock inte lika mycket.

Risken att drabbas av prostatacancer över huvud taget, alltså även i lindrigare former, blev nästan 20 procent mindre för flitiga kaffedrickare, men det sambandet är inte statistiskt säkerställt.

Koffeinfritt kaffe gav samma goda effekt som vanligt kaffe, så det är inte koffeinet det hänger på.

– Kaffe är ju en väldigt komplex dryck. Det man har sett är att det bland annat finns mycket antioxidanter och andra ämnen som minskar inflammation i kroppen. Båda sakerna kan vara nyttiga och minska risken för till exempel avancerad prostatacancer, resonerar Grönberg.

Sambanden från den amerikanska studien bekräftas nu också av en liknande undersökning på svenska män som Henrik Grönberg och hans kollegor publicerar inom kort.

– Vi ser exakt samma samband som i den amerikanska studien, och då är det större sannolikhet att det är ett sant samband.

Kaffe har visat sig kunna minska risken för ett antal sjukdomar - så sent som i förra veckan kunde vi höra att kaffe tycks ge ett visst skydd mot bröstcancer.

Det finns hundratals studier som visar att kaffe i varje fall inte ökar utan ofta minskar risken för cancer, framför allt i lever, livmoder och njurar. Så sent som i förra veckan kom rön om lägre risk för vissa typer av bröstcancer, och nu alltså även prostatacancer.

Den minskade risken för prostatacancer gäller trots att det är vanligare bland kaffedrickare att samtidigt röka och vara mindre fysiskt aktiv.

Referens
Wilson, K. et al: Coffee consumption and prostate cancer risk and progression in the Health professionals follow-up study. Journal of the National Cancer Institute, online May 17, 2011. doi:10.1093/jnci/djr151.

Läs också: