Djungelnära kaffe växer bättre (foto: pressens bild)

Regnskog gynnar kaffeproduktionen

Det kan finnas ekonomiska fördelar med att låta bli att hugga ner världens regnskogar. Det visar ny forskning gjord i Costa Rica i Mellanamerika. En fältstudie härifrån tyder på att närheten till orörd skog kan öka skörden av en av världens mest inkomstbringande grödor - kaffe.

Närheten till orörd regnskog kan vara ett lyft för världens kaffeproducenter. Den slutsatsen drar amerikanska forskare som studerat regnskogens inverkan på kaffeplantager i Costa Rica.

En studie, som publicerats i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, visar att kaffeplantor gav upp mot 20 procent större avkastning om de växte inom en kilometer från ett regnskogsområde - jämfört med om de växte längre bort.

Förklaringen skulle vara att pollineringen - fortplantningen - av kaffeplantorna gynnas av en slags bin som bara lever i eller i närheten av regnskogsmiljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".