Hjärnan begränsar idrottsprestationen

OS närmar sig, det har väl ingen kunnat missa. Något som många elitidrottare säkert skulle vilja veta är vad det egentligen är som får deras muskler att bli trötta. Nu har en grupp sydafrikanska forskare kommit fram till att tröttheten kanske inte alls kommer ifrån musklerna, utan från hjärnan.

Självlart blir muskler trötta när man tränar intensivt. Mjölksyra har man ju hört talas om. Nuförtiden vet man i och för sig att det inte är mjölksyran utan fria fosfatjoner i musklerna som gör att man kroknar när man närmar sig målsnöret.

Men det här är inte hela sanningen. Inte om man får tro en grupp forskare vid universitetet i Kapstaden. Dom menar att det egentligen är hjärnan och inte musklerna, som tvingar oss att dra ned på tempot. Allt för att skydda musklerna från skador.

När vi tränar intensivt utsöndras nämligen höga doser av ett ämne som kallas för interleukin-6 i blodet. Det är det här ämnet som får oss att bli trötta, menar forskarna.

För att bevisa det lät dom en grupp elitlöpare springa 10 kilometers-lopp. Några fick extra interleukin-6 injicerat i blodet, och andra fick en spruta med just ingenting alls, alltså en placebolösning. Då visade det sig, gång på gång, att de som fått den extra dosen av trötthetsämnet kroknade snabbare.

De sydafrikanska forskana hoppas att man skulle kunna blockera de här trötthetssignalerna, och på så sätt få patienter med till exempel kroniskt trötthetssyndrom att orka mer.

Men det finns också en risk med det här. Det är att det här skulle kunna öppna dörren för nya sätt att dopa sig. Genom att stänga av tröttheten skulle mindre nogräknade elitidrottare kunna pressa sig till att orka mer, menar forskarna.

Det här går att läsa i det senaste numret av Canadian Journal of Applied Physiology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista