Mormoner utgör genetiskt bibliotek för forskare

Den religiösa gruppen mormonerna är en guldgruva för professionella släktforskare, alltså genetiker. I sin hemmastat Utah i USA har den från början ganska lilla folkgruppen på 150 år bildat stora stabila familjer som anonymt ställt upp med sitt genetiska bibliotek sedan 80-talet.

Här hittar man inte bara möjliga ärftliga länkar till vänsterhänthet, utan också till mångfaktoriella sjukdomar som astma, ledsjukdomar, psoriasis, diabetes och cancer.

Den exeptionella pålitligheten i materialet går tillbaka till mormonernas höga moraliska krav på gruppen, där otrohet är så ovanlig att risken för att fel pappa pekas ut är mindre än 1%, jämfört med normalpopulationen där talet snarare är 10%. Men moralen har också ett pris: deras levnadsregler tillåter inte att forskningen i något fall leder till aborter.

Idag har registret 1,6 miljoner individer, vilket kan jämföras t ex med Islands samlade genetiska register som omfattar 280 000 personer.

I Sverige har USA:s mormoner själva gjort en stor insats för släktforskare genom att de mikrofilmat alla våra kyrkböcker. Deras skäl var inte omsorg om våra familjeband, utan för att i efterhand kunna döpa de redan döda så att de räddas och får sin frälsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista