Psykiska men hos befolkningen i Afghanistan efter krigsåren

Så mycket som 70 procent av befolkningen i Afghanistan har drabbats av psykiska problem efter dom långa åren av krig, det visar en enkätundersökning bland 800 afghaner, som amerikanska forskare har gjort.

– Det är fruktansvärt. Det gör att människorna hindras att leva ett normalt liv. Man kan inte koncentrera sig, inte jobba, studera. Man drabbas också inom familjen, man fungerar inte längre som förälder, säger psykologen Luis Ramos Ruggeriro, som är chef för centrum för tortyr- och traumaskadade i Stockholm.

Mer än två decennier av krig och torka har satt djupa spår i människorna som bor i Afganistan. 70 procent av den afghanska befolkningen lider av allvarliga psykiska besvär som man kallar posttraumatisk stress, och som yttrar sig till exempel i depressioner , ångest och sömnsvårigheter.

Kvinnor mår sämst
För kvinnorna är situationen ännu värre, något som Luis Ramos Ruggiero tror beror på att kvinnorna hade det svårare under talibanernas styre, när de förlorade jobben och rätten att röra sig fritt i samhället.

I undersökningen visade det sig också att mer än hälften upplevt minst fyra traumatiska händelser under dom senaste tio åren, oftast rörde det sig om brist på mat, vatten och bostäder.

Stora insatser krävs
Att männsikor tar skada av krig och konflikter är känt sedan tidigare, men hur omfattande problemen är sätts sällan på pränt.

I den amerikanska studien medverkade drygt 800 personer som var över 15 år och resultaten var nedslående. Efter att ha läst rapporten ställer man sig frågan hur den afghanska befolkningen kan återhämta sig efter de traumatiska krigsåren?

– Det krävs stora insatser precis som i Europa efter andra världskriget, både pengar och kunskap, säger Luis Ramos Ruggeriro.

VR: Hur lång tid kan det ta för befolkningen att återhämta sig?

– Under de rätta förutsättningarna med ekonomisk och psykosocial hjälp kanske det kunde gå på 10-20 år, men som det är nu kommer det aldrig att ta slut. Traumat kommer att förnyas och föras över från generation till generation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista