Inget liv i Vostoksjön

Ryska forskare hävdar i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften New Scientist att det inte kan finnas något liv i den gömda sjön Vostok på Antarktis.

Med det eldar de under den konflikt som länge pågått mellan olika forskarläger.

Vostoksjön är som ett bankvalv som varit slutet i minst 15 miljoner år. En väldig sötvattensjö som ingen människa någonsin sett med blotta ögat, gömd under fyra kilometer is, och skulle kunna rymma helt unika livsformer.

Forskare från flera olika länder har länge bråkat om ifall man är mogen att borra den sista biten ner vid sjön. Rädslan finns nämligen att borrarna som används inte är tillräckligt sterila - att det finns en risk att man smutsar ner den välbevarade sjön med mikroorganismer från jordytan.

Men nu menar ryska forskare att den här diskussionen är meningslös, eftersom sjön omöjligen kan innehålla något liv. Man menar att sjön blivit giftig av allt syre som genom årmiljonerna frigjorts från den ovanliggande isen.

Syrekoncentrationen är så hög att det kan ha bildats ämnen som är helt förödande för alla kända livsformer.

Andra forskare fnyser åt de här slutsatserna och bråket fortsätter.

Oberörda av de olika åsikterna har en annan rysk forskargrupp ändå deklarerat att man trots allt tänker borra sig igenom dom sista 130 metrarna, för att kunna lyfta på locket till Vostoksjöns hemligheter vid årsskiftet 2006-2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista