En solfläck syns här i infrarött på solens högre nedra del.

Energin hos solfläckar fascinerar forskare

1:19 min

Solfläckar har fascinerat människor sedan antiken. En ny studie av Göran Scharmer och hans kollegor vid Kungliga Vetenskapsakademin och Stockholms Universitet som publiceras i tidskriften Science idag har tittat närmare på hur energi kan transporteras i den mörka kärnan av solfläckarna.

– Det som man har undrat över i flera decennier är hur energin kan transporteras upp till ytan i en solfläck, säger Göran Scharmer, forskare vid Stockholms universitet och Kungliga Vetenskapsakademien.

För att förklara fenomenet ville Göran Scharmer och kollegor veta om det fanns tidiga tecken på konvektion, det vill säga varm materia som stiger uppåt och kall som sjunker neråt i solfläckarna. Det skulle förklara hur energin kan transporteras upp till ytan.

Genom att mäta doppler-rörelserna, det vill säga hastigheter som rör sig emot och ifrån oss, kunde forskarna göra en karta över hela solfläcken där man kan se hur gasernas rörelse.

- Det vi har letat efter är speciellt är bevis för att det finns mörka, nedåtgående rörelse i solfläckarna. Det är de som är svårast att hitta med teleskop men ändå de som behövs för att man verkligen ska kunna bevisa att det är konvektion.

Att studera solen och solfläckar ger värdefull information om astrofysik.

– De förhållande som finns i universum kan många gånger inte efterliknas i laboratorier. När det gäller solytan är det mycket komplicerad för att man dels har en yta som läcker energi ut till universum, dessutom har man komplikationer i form av magnetfält och gravitation. Solytan ger oss ett slags laboratorium som man kan studera för att ge oss en förståelse för grundläggande fysik, säger Göran Scharmer.

Natalie von der Lehr

Referens: "Detection of Convective Downflows in a Sunspot Penumbra"; G.B.Scharmer, V.M.J. Henriques; D. Kiselman, J. De la Cruz Rodriguez

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista