1 av 2
Röd men utan namn
2 av 2
Manet utan namn

Veckomagasin 2004-08-06

Under havsströmmarna är det stilla - kallt och långsamt, och kryllande av liv som vi inte känner.

Och kan man bota ont med värre? Nu bussar man virus på Venedigs bakterieruttna pålverk

Livet i havet

2001 påbörjades ett gigantiskt projekt för att kartlägga livet i så gott som alla världens djuphavsmiljöer. Ett av delprojekten leds av forskare från vårt grannland Norge. För bara några månader sedan började de kartläggningen av sin del i projeket den del av den atlantiska centralryggen som sträcker sig längs havsbottnen från Island i norr till Azorerna utanför Portugals kust.
Antalet arter i havet kommer inom några år att ha ökat med en tiopotens, från ca 200 000 arter till 2 miljoner.

Lyssnarfrågan

Om fingeravtryck är så individuella, kan ett avtryck också berätta något om våra egenskaper, vår genetik - skulle man kunna använda fingeravtrycksmönstren för att avläsa vår genetiska identitet? detta undrar Stig Bengtsson, och får svar av rättsgenetiker Marie Allen i Uppsala.

Buss på dem!

Bakterier gnager på Venedigs undervattenskonstruktioner, de träpålar som håller stan uppe. Nu vill man försöka få fram bakteriefiender, bakterieätande virus som ska sättas att  mota Olle i grind. Vi hörTomas Nilsson, professor i trävetenskap vid SLU

Nyheter i veckan

-Så mycket av 70 procent av den afganska befolkningen lider efter krigen av allvarliga psykiska besvär som man kallar posttraumatisk stress. För kvinnorna blev situationen ännu värre  efter talibanernas styre när dom förlorade jobben och rätten att röra sig fritt i samhället.
Precis som efter andra världskriget menar experter att stora resurser måste tillföras nu om den afganska befolkningen ska komma på fötter igen.

-Det har rapporterats om en ny svensk metod för att förutspå jordbävnigar. Geologer från Stockholms universitet har upptäckt att haltena av vissa metaller i vattnet under marken stiger några veckor innan ett skalv och visar att det är dags.
 

-Sveriges Provnings och forskningsinstitut har samlat upp lorten från landets vägar för att ta reda på exakt vad det innehåller, skriva ett recept för att sedan göra sin egen standardiserade väg-smuts-blandning.  Tanken är att det ska användas av bilindustrin för att testa och utveckla bättre billacker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista