Veckomagasin 2004-08-08

I Atlantdjupet hittar man en mångfald utan like, i Venedig ruttnar stolparna i vattnet och  nära solen hastar snart en sond på väg mot Merkurius

Livet i havet

2001 påbörjades ett gigantiskt projekt för att kartlägga livet i så gott som alla världens djuphavsmiljöer. Ett av delprojekten leds av forskare från vårt grannland Norge. För bara några månader sedan började de kartläggningen av sin del i projeket den del av den atlantiska centralryggen som sträcker sig längs havsbottnen från Island i norr till Azorerna utanför Portugals kust.

Antalet arter i havet kommer inom några år att ha ökat med en tiopotens, från ca 200 000 arter till 2 miljoner.

Lyssnarfrågan

Om fingeravtryck är så individuella, kan ett avtryck också berätta något om våra egenskaper, vår genetik - skulle man kunna använda fingeravtrycksmönstren för att avläsa vår genetiska identitet? detta undrar Stig Bengtsson, och får svar av rättsgenetiker Marie Allen i Uppsala.

Buss på dem!

Bakterier gnager på Venedigs undervattenskonstruktioner, de träpålar som håller stan uppe. Nu vill man försöka få fram bakteriefiender, bakterieätande virus som ska sättas att mota Olle i grind. Vi hörTomas Nilsson, professor i trävetenskap vid SLU

Nyheter i veckan

-Så mycket av 70 procent av den afganska befolkningen lider efter krigen av allvarliga psykiska besvär som man kallar posttraumatisk stress. För kvinnorna blev situationen ännu värre efter talibanernas styre när dom förlorade jobben och rätten att röra sig fritt i samhället.

Precis som efter andra världskriget menar experter att stora resurser måste tillföras nu om den afganska befolkningen ska komma på fötter igen.

-Det har rapporterats om en ny svensk metod för att förutspå jordbävnigar. Geologer från Stockholms universitet har upptäckt att haltena av vissa metaller i vattnet under marken stiger några veckor innan ett skalv och visar att det är dags.

-Sveriges Provnings och forskningsinstitut har samlat upp lorten från landets vägar för att ta reda på exakt vad det innehåller, skriva ett recept för att sedan göra sin egen standardiserade väg-smuts-blandning. Tanken är att det ska användas av bilindustrin för att testa och utveckla bättre billacker.

På väg i solvinden

Planeten Merkurius snurrar närmast solen i en elliptisk bana som gör att planeten både är mycket varm och mycket kall. För 30 år sedan skickade NASA upp en sond som svischade förbi planeten och visade bilder av en småskorvig men homogen yta, helt olik andra himlakroppar med kratrar och dalar. För att få reda på hur Merkurius har fått det utseendet har NASA i veckan skickat upp en ny, fast lite gammalmodig sond som om 7 år kommer att ligga i omloppsbana runt Merkurius. Vägen dit är inte ofarlig, jorden via Venus och sen rakt in mot Merkurius i solvinden - astronomen Johan Warell i Uppsala lotsar oss mellan planeterna

Webbtipset

Veckans webb-tips ställer hjärnan på prov i sommarvärmen - på föreningen Mensas hemsida hittar vi dels deras egen, dels andras IQ- och EQ-tester som kan lyfta eller stjälpa självförtroendet... www.mensa.se

Kriget utan människor

Sedan andra världskriget har idén om Stjärnornas krig fascinerat generalerna - det teknologiska kriget i rymden ovanför oss, där fientliga missiler möts av försvarsmissiler - inte en människa så långt ögat når. Ronald Reagan försökte, men nådde inte ända fram. Nu är det George W Bush som placerat en landbaserad försvarsmissil i Alaska som ett första signum - men invändningarna är många. Vi följer Claes Andreasson till Alaska.

Om ögon

Hur kan fiskar se under vattnet? hemligheten är att de inte har någon hornhinna. Intervjuad Eric Warrant

Vinnande vetande

Rätt svar förra veckan: 12 människor har hittills trampat månens yta. Vinnare Staffan Grönholm Ny flerstegsfråga: Venedig - köpmannen i Venedig - ockerränta: ett skålpund kött. Fråga: Hur mycket är ett skålpund? och när blev skålpundet huvudenhet för svensk handelsvikt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista