ESA planerar att söva ned astronauter

Ett problem med långa rymdresor till exempelvis planeten Mars är hur man ska få astronauterna att stå ut med den flera månader långa resan. Nu undersöker europeiska rymdstyrelsen ESA möjligheterna att söva ned astronauterna.

Bland annat har man gjort försök på råttor med ett opiumliknande ämne som kallas för Dadle, allt för att få råttornas beteende att likna djur som går i ide.

För att åka på långa rymdresor krävs enorma mängder vatten och mat, dessutom är inte en rymdresa fylld med en massa aktiviteter. Resan tenderar att bli tråkig vilket påverkar astronauternas psyke. Men om man kunde söva ner dem skulle man minska både vatten och matåtgången, och mildra de psykiska effekterna av den långa resan.

Om man lyckas med sina försök att på ett konstgjort sätt gå i ide då saktas också ämnesomsättning ner, vilket gör att vi åldras långsammare. Men det finns en massa problem kvar att lösa, bland annat hur man ska handskas med den muskelförtvining som inträffar under en så lång sömn.

Problemet i rymden är dock vem som ska väcka astronauterna, berättar Mark Ayre, en av de forskare som knutits till ESA för att driva det här projektet. Det kommer att vara artificiell intelligens, ett slags robotar, som ska både övervaka och väcka astronauterna efter sex månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista