Den allra första fågeln

I nästan 150 år har forskare bråkat om ifall den fjäderklädda reptilen Archaeopteryx kunde flyga eller inte. Nu har brittiska forskare använt skallröntgen för att bevisa att dinofågeln verkligen är vår första kända fågel.

Archaeopteryx heter den, ett fossil av en fjäderförsedd reptil - inte större än en skata - som levde för 147 miljoner år sen, i det som idag är södra Tyskland.

Det första fossilet av arten upptäcktes redan 1861, och har sen dess varit källa till våldsamma dispyter mellan forskare runt om i världen. Var verkligen djuret en länk mellan dinosaurier och moderna fåglar? Kunde den över huvud taget flyga?

Nu har forskare vid det naturhistoriska museet i London slagit fast att besten faktiskt var en fågel - den mest primitiva vi känner till. Det kan man läsa om i tidningen Nature.

Forskarna använde datortomografi för att scanna av skallen på dinosauriefågeln, och kunde då konstatera att den hade mycket väl utvecklade områden i hjärnan för både syn och rörelsekoordination, och dessutom en form på innerörat som vittnar om bra balans. Allt det här är sånt som man kan se i dagens flygande fåglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista