Fler privata rymdprojekt på gång

Först var det den amerikanska privatägda raketen Spaceship One som skulle skickas upp i rymden. Nu vill kanadensiska Wild Fire-raketen hinna före. Det handlar om den prestigefyllda Ansari X Prize-tävlingen, där privata företag tävlar om att vara först med att skicka upp människor i rymden.

Nu börjar rymdkapplöpningen ta fart på allvar. Och då handlar det inte om dom stora, dyra projekt som ESA och amerikanska NASA ägnar sig åt, utan om den rymdtävling där privata företag tävlar om att hitta billigare och effektivare sätt att skicka upp folk i rymden.

Målet med tävlingen är att skicka upp tre astronauter till 100 kilometers höjd, och sen förstås få tillbaka dem välbehållna till jordytan igen. Bedriften måste sen göras om med samma farkost inom 14 dagar.

Nyligen meddelade ett amerikanskt team att de var redo att göra ett försök med Spaceship One, och nu har överraskande ett andra team deklarerat att deras farkost är redo. Det är den kanadensiska raketen Wild Fire som utmanar amerikanarna.

Båda farkosterna ska lämna jorden i början av oktober, och den som lyckas först kammar hem en vinstpott på 10 miljoner amerikanska dollar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista