Marley - ikon och andedansare

Bob Marley är jamaicasonen som med reggaemusiken som redskap tog sig ur fattigdomen i Kingstons slumkvarter och erövrade hela världen. Västerländska ungdomar tog tidigt till sig musiken, men Marley och hans musik har också blivit betydelsefulla symboler för förtryckta folkgrupper världen över.

Socialantropologen Christer Lindberg vid Lunds universitet, som i slutet av förra året gav ut biografin Marley – Lejonets frihetssång, har sedan 70-talet följt Bob Marley. Hör honom berätta om det afrikanska arv som levt vidare i reggeamusiken, om rastafarirörelsens uppkomst och hur den fick sitt fäste i Kingstons slumkvarter. Christer Lindberg sätter in rastafaris marijuanarökande i en Jamaicansk kontext och berättar Bob Marleys livshistoria från bergsbyn Nine miles, fram till sin död, och ännu längre. Han ser Marley som en ikon och andedansare som kommer att leva vidare långt in i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista