Reumatism kan lindras av östrogen

Östrogen kan skydda mot och lindra vissa former av så kallade autoimmuna sjukdomar.

Det menar en grupp svenska forskare i en artikel i den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS

Paradexemplet på autoimmuna sjukdomar är reumatism, och orsakas av att det egna immunförsvaret överreagerar. Ett annat exempel är Sjögrens syndrom, som nästan 45 000 personer i Sverige lider av. Av dom är så mycket som 90% kvinnor, vilket har gjort att forskarna länge trott att östrogen varit inblandat

Jan-Åke Gustafsson är professor på institutionen för medicinsk näringslära vid Karolinska institutet, och en av svenskarna bakom artikeln.

- Vi har undersökt möss som saknar förmåga att producera kvinnligt könshormon, östrogen, genom att knocka ut det enzym som är ansvarigt för bildningen av östrogen, säger han.

Muntorrhet, torra ögon och njurskador är typiska symptom för Sjögrens Syndrom, och precis dessa uppvisade försöksmössen.

Det resultatet gör att Jan-Åke Gustafssons forskarlag menar att läkemedel som ökar östrogenaktiviteten i kroppen skulle kunna lindra och förebygga exempelvis Sjögrens Syndrom.

Men östrogen är ett kontroversiellt behandlingssätt.

Annan forskning pekar nämligen på att behandling med hjälp av östrogen kan ge upphov till exempelvis bröstcancer och livmoderscancer.

Men Jan-Åke Gustafsson menar att det är ett speciellt slags östrogen som ska till, och säger att hans upptäckter innebär hoppfullhet för människor med Sjögrens syndrom.

- Den betraktas idag som väldigt svår och beskrivs idag i litteraturen som obotlig, så det har inte hjälpt med någonting. Därför skulle det här kunna vara ett stort hopp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista